Silvy Santosa

Bouwkunde Ingenieur

‘Het innovatieve karakter van BAM Infraconsult was voor mij een zeer belangrijke drijfveer om de keuze te maken voor dit bedrijf. Het bouwproces kan altijd slimmer en als BIM Specialist ben ik hier continu mee bezig’, aldus Silvy Santosa. BIM maakt het bouwen steeds een stukje efficiënter.

Silvy is opgegroeid op Bali en was altijd al goed met rekenwerk. Bouwkunde Ingenieur was voor haar de enige opleiding die zij voor ogen had. Na haar opleiding heeft Silvy onder andere gewerkt als constructeur voor DHV Indonesië en al veel contact met collega’s in Nederland. ‘Ik heb lange tijd bij diverse adviesbureaus gewerkt, zowel in Indonesië als in België. Mijn focus lag voornamelijk op projecten voor gebouwen, tunnels en bruggen. Ik wilde graag grotere projecten oppakken en die kans heb ik gekregen bij BAM’. Momenteel werkt Silvy voor consortium Sassevaart om een nieuwe zeesluis te realiseren. ‘Het feit dat je bij BAM Infraconsult zo dicht bij de uitvoering zit, maakt het werk enorm interessant’.

Van constructeur naar ‘digitale bouwvakker’

‘Toen ik constructeur was, ondervond ik veel problemen met het uitlezen van 2D tekeningen: niet alle informatie stond bijvoorbeeld op de 2D tekeningen. In 3D is het veel beter mogelijk om rekening te houden met verschillende type van elementen, type materiaal en je kan alle hoeken en mogelijke aansluitingen visueel goed bekijken, zodat men de informatie correct interpreteert. Een goed 3D-model kun je gelijk exporteren naar de rekensoftware, wat veel efficiënter werkt voor de constructeur’. Silvy zag hier enorm veel kansen en heeft zodoende besloten om de kant op te gaan van digital construction. Inmiddels is Silvy BIM Coördinator, voornamelijk voor 3D wapening en de implementatie van BIM op de bouwplaats op één van de grootste infraprojecten in Nederland.

De kennis van gebouwen

Silvy heeft diverse evenementen bijgewoond, waarbij er vanuit BAM presentaties zijn gehouden. Het innovatie karakter van BAM en de mate van digitalisering klonk haar als muziek in de oren. Daarnaast wordt Silvy door haar leidinggevende erg vrij gelaten in haar rol en ze kan zich daardoor erg goed verder ontwikkelen. ‘De open sfeer van BAM helpt daarbij. Sassevaart is mijn eerste sluis project waarin ik veel bijgeleerd heb van collega’s, bijvoorbeeld over de invloeden van zout en zoet water op de constructie of over onderwater beton. Maar ik neem op mijn beurt juist weer veel kennis mee over (digitale) constructies van gebouwen. Op deze manier vullen we elkaar allemaal heel erg goed aan’ aldus Silvy over de samenwerking in het team.

Als bouwkundig ingenieur in de infra

‘De infra is voor mij heel uitdagend, omdat de werken lastiger zijn op te delen in specifieke elementen. Een gebouw is duidelijker om ruimte te bepalen en je bouwt tientallen meter lang van onder naar bovengronds. Bij een zeesluis bijvoorbeeld is dit veel lastiger, want je bouwt honderden meters lang en tientallen meter onder water. Sommige delen bouw je nog boven water, maar daarna moet je dit afzinken. Elk onderdeel heeft veel verschillende NAP niveau dus heel complex. Dit maakt het voor mij ook erg speciaal en uitdagend. ‘Ik ben blij dat ik een sterk team om mij heb: ieder heeft zijn eigen expertise. Het is fijn om elke dag met deze mensen samen te werken en elke uitdaging aan te gaan’

Samenwerken op de bouwplaats

Al tijdens haar opleiding heeft Silvy ervaren hoe het is om in een omgeving te werken met voornamelijk mannen. Maar je merkt direct dat ze hier heel goed mee om kan gaan. “Vrouwen in de bouw zijn nog steeds een minderheid, maar ik heb altijd mijn plaats gevonden en ik voel me goed. Als een vrouw in de bouw moet je je meer bewijzen, maar wanneer je als persoon weet over wat je spreekt en de vakkennis hebt, heb je meteen het respect van iedereen”.

Trainen van uitvoeringsteams

‘Mijn rol op het project Sassevaart is om het 3D-wapening proces in goede baan te leiden. Dit houdt in dat ik de coördinatie verzorg tussen het ontwerpteam, de constructeurs en het uitvoeringsteam en ook om hen te coachen, te motiveren om in nieuwe manier (efficiënter) te werken, om de juiste tools en de juiste software te gebruiken’. Silvy zorgt ervoor dat iedereen op het project met het BIM-model kan werken, waar ze allemaal heel erg blij mee zijn omdat ze alle voordelen van BIM-model heel goed kunnen benutten.

‘Als je iets concreet kan laten zien wat het voordeel is van werken met het 3D-model, dan gaan mensen er echt in geloven. Doordat ik betrokken ben in de uitvoeringfase, zie ik van dichtbij welke processen nog efficiënter kunnen of wat BIM op de bouwplaats nog meer kan betekenen’. Het uitvoeringsteam loopt op de bouwplaats met het BIM-model in zijn handen (letterlijk en figuurlijk!), iedereen werkt met een iPad om het BIM-model te kunnen raadplegen. Alle informatie is overal en altijd beschikbaar, het wordt minder en minder papierwerk. Alles wordt steeds meer digitaal, geautomatiseerd en gekoppeld aan het BIM-model.  Van dit soort verbeteringen krijgt Silvy enorm veel energie, omdat ze ook ziet hoe de software, tools en BIM-model in het voordeel gebruikt kan worden voor iedereen op het project.

Dromen over de toekomst

Tijdens het gesprek merk je direct dat Silvy enorm veel waarde hecht aan vernieuwing. Nieuwe technieken en manieren van werken, vormen voor haar een belangrijke drijfveer. En over de toekomst? ‘Mijn grote droom is dat we geen papier meer gebruiken op de bouwplaats, maar dat alles digitaal gaat. Ook vindt Silvy het uitdagend om iedereen mee te krijgen in de nieuwe techniek. ‘Maar je kan niet altijd te snel gaan, want iedereen heeft zijn eigen tempo van veranderen’.

Meebouwen aan de toekomst?

Wil jij net als Silvy meebouwen aan een veilige en duurzame infrastructuur? Bij BAM Infraconsult kan je werken aan grote projecten, maar ook aan regionale werken. Jij hebt de regie in eigen hand bij ons. Bekijk de mogelijkheden op onze website.