Wattway: zonnepanelen op het wegdek

De ruimte in Nederland voor de aanleg van zonnepanelenparken is schaars. Daarbij hebben die parken impact op het landschap. Maar de vraag naar duurzame energie neemt de komende jaren alleen maar toe. Het vinden van geschikte ruimte voor het opwekken van duurzame energie vraagt dan ook om creativiteit. Wat nou als je de huidige infrastructuur hierbij inzet?

Zonnepanelen op de weg

BAM Infra heeft met Wattway van het Franse bedrijf Colas een oplossing om onze wegen in te zetten bij het opwekken van duurzame energie. De Wattway-zonnepanelen zijn ultradun en liggen op de weg. We werken ze af met een transparante kunsthars. Zo kan het verkeer er gewoon overheen rijden en vangen de panelen nog voldoende licht om energie mee op te wekken. Op deze manier tasten de panelen het landschap niet aan.

Proefvakken

Uit de eerste resultaten van de test met de provincie Utrecht op de N401 bij Kockengen blijkt dat de energiemat van 50m2 op jaarbasis al genoeg energie levert om een huishouden een jaar van stroom te voorzien.

Iets verderop is een tweede proefvak neergelegd in samenwerking met Rijkswaterstaat. Daar liggen de panelen op de vluchtstrook, waar we er langs onze snelwegen ook miljoenen vierkante meters van hebben liggen.

Daken niet genoeg

Volgens onderzoek kan Nederland aan 50% van de energievraag van consumenten voldoen als er op alle geschikte daken zonnepanelen komen. Dat is natuurlijk al mooi, maar dan zijn we er nog niet. Met die uitdaging in het achterhoofd zoekt BAM Infra dus naar alternatieven.

Geluidsscherm

Zo hebben we in Pijnckacker-Nootdorp langs de N470 een 480 meter lang geluidsscherm geplaatst, waarin zonnepanelen zitten. Goed voor 30 megawattuur per jaar! Met de opgewekte energie voorzien we de nieuwe wijk Keizershof van stroom. Maar een geluidsscherm is niet overal nodig en staat niet altijd onder de juiste hoek ten opzichte van de zon.

Met de Wattway-zonnepanelen op het wegdek hebben we dus een prima aanvullende oplossing om duurzame energie op te wekken.